Financieel

Beroepen binnen de financiële sector zijn heel ruim. Hieronder volgt een lijst die geenszins volledig is.

Administrateur

Een administrateur is iemand die beroepsmatig de (financiële) administratie bijhoudt voor een bedrijf, vereniging of stichting. Bij het midden- en kleinbedrijf wordt deze taak vaak door één persoon uitgevoerd. Bij grotere bedrijven wordt de administrateur bijgestaan door diverse medewerkers met ieder hun eigen werkgebied en verantwoordelijkheden. In dat geval worden er ook leidinggevende taken toegevoegd aan de werkzaamheden van de administrateur. Vaak volgt dan voor de functie een promotie tot de titel van Financieel manager. De administrateur is verantwoordelijk voor de juiste en precieze verwerking van alle administratieve werkzaamheden, financiële boekingen, rapportages intern en extern, innen van de betalingen van klanten, betalen van de leveranciers, het doen van de belastingaangiften, en nog veel meer.

(Register)accountant

Een accountant is iemand die beroepsmatig jaarrekeningen controleert, jaarrekeningen opmaakt of financiële administraties voert. Voor dit beroep is een speciale opleiding nodig. Beroepsorganisaties voor accountants spelen een belangrijke rol bij de opleiding tot en permanente bijscholing van accountants. Ook bevorderen zij de kwaliteit van de accountantswerkzaamheden door hier standaarden voor op te stellen. De nationale beroepsorganisaties hebben zich internationaal verenigd in de International Federation of Accountants.

Belastingadviseur (fiscalist)

Een belastingadviseur of fiscalist is een deskundige op het gebied van belastingen, die mensen en bedrijven adviseert met betrekking tot belastingen, en in veel gevallen ook hun belastingaangiften verzorgt. Belastingadviseurs hebben meestal een fiscaaljuridische of fiscaal-economische achtergrond en werken veelal nauw samen met accountants of advocaten.

Controller

Een controller is verantwoordelijk voor het proces van planning en controle binnen een organisatie. De controller ziet als bedrijfseconomisch onderzoeker toe op de efficiëntie en effectiviteit van de ondernomen activiteiten en adviseert de (financiële) leiding van het bedrijf. De interne en externe informatievoorziening, administratieve organisatie / interne beheersing en het verbeteren van systemen, werkwijzen, procedures, vallen ook onder zijn werkgebied. Hij/zij verzorgt ook de begroting en soms de jaarrekening van de organisatie. De controller is in staat om op een structurele wijze waarde voor de organisatie te creëren. In bedrijven waar er geen controller zijn, voert de administrateur deze taken uit.

Bronnen: Wikipedia, De Nationale beroepengids, Groot Van Dale