Het sollicitatiegesprek

Het is belangrijk je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Tijdens het gesprek probeert de werkgever een goed beeld van je te krijgen. Tegelijkertijd wil je ook een beter beeld krijgen van het bedrijf. De kwaliteit van het gesprek hangt dus af van beide partijen.

 

Positioneer jezelf

Laat jezelf van je beste kant zien en bepaal welke indruk jij wilt maken. Benadruk je goede eigenschappen die belangrijk zijn voor de functie waarnaar je reflecteert. Belangrijk is dat jij bepaalt wat zij denken. Vermijd standaardantwoorden, maar breng je persoonlijkheid en ideeën duidelijk naar voren. Zorg dat je jezelf goed kent, dat je weet wat je wilt en wat je kunt.

 

Kennis is macht

Zorg ervoor dat je alles weet over de functie en het bedrijf. Zoek informatie over het bedrijf op. Het internet en andere media kunnen je hier van dienst zijn. Inventariseer voor jezelf wat je kan betekenen voor het bedrijf. De werkgever zal gauw doorhebben dat je een wezenlijke bijdrage kan leveren binnen de organisatie.

 

De gesprekpartner(s)

Het is belangrijk om te weten met hoeveel mensen je aan tafel zal zitten. Probeer inzicht te krijgen in hun rol en belang binnen het bedrijf en bij het gesprek. Positioneer jezelf als zelfverzekerdheid en gemotiveerd.

 

Plaats jezelf in een comfortabele positie

Rust goed uit voordat je naar het gesprek gaat. Kleed je comfortabel en maak geen vermoeide indruk.

 

Hou rekening met de tijd

Het is belangrijk om te weten hoelang het gesprek zal duren. Probeer ruim voor die tijd aanwezig te zijn en kom tot rust te komen, maar ook om de omgeving te verkennen. Maak geen andere afspraken kort na het gesprek, want als die dreigt uit te lopen, kan je een onrustig beeld etaleren.