De open sollicitatie

De open sollicitatiebrief verschilt niet veel van de ‘gewone’ sollicitatiebrief. Het enige verschil is dat je 'ongevraagd' solliciteert. Wat de functie-eisen betreft, kan je niet te specifiek zijn. Belangrijk bij de open sollicitatie is dat je gedrevenheid en enthousiasme toont en laat merken dat jij je verdiept hebt in de organisatie.

 

Er zijn voordelen aan open solliciteren:

  1. Je valt op, omdat je geen concurrentie hebt. Je bent wellicht de enige die op dat moment een brief stuurt.
  2. Een open sollicitatie is een duidelijk signaal van motivatie, proactiviteit en initiatiefrijkheid. Deze eigenschappen worden heel hoog gewaardeerd door werkgevers.

 

Een nadeel aan open solliciteren , is dat je brief terzijde geschoven kan worden, omdat het geen prioriteit geniet. Hou daarom rekening met de volgende zaken:

 

Tips:

  • Laat zien dat je beschikt over de juiste opleiding en capaciteiten.
  • Verdieping in de functie die je zoekt is aanbevolen.
  • Zoek informatie van het bedrijf bij wie je wilt werken. Bekijk zijn website en lees de jaarverslagen.
  • Je kan vooraf bellen naar de afdeling waar je zou willen werken om nader geïnformeerd te worden over hun structuren. Deze kennis kan je meenemen in je brief.
  • Schrijf je brief en stuur hem aan de opgegeven persoon. Refereer aan het telefoongesprek dat je eerder hebt gehad. Als er functienamen zijn genoemd, schrijf je brief dan in de richting van die functies. Vermeld in je brief dat je over enkele dagen zult nabellen. Dat dwingt de ontvanger om je brief even goed te bekijken.
  • Onderhoud telefonisch contact om te weten of je brief is ontvangen. Dit kan ongeveer een week nadat je je brief hebt verstuurd. Op deze manier breng jij je brief weer onder de aandacht.
  • Zet je netwerk in. Het scheelt aanzienlijk als je naam eerder is genoemd binnen het bedrijf. het kan ook dat een kennis je heeft aanbevolen. Vermeld de betreffende persoon uit je netwerk altijd in de brief. Je brief zal veel meer aandacht krijgen. Een werkgever vervult vacatures nu eenmaal het liefst via-via, omdat dat wat meer garanties biedt op succes.