Kadertekort stagneert hoger beroepsonderwijs

Jun 2, 2014 by

Kadertekort stagneert hoger beroepsonderwijs

PARAMARIBO – Het tekort aan kaders stagneert het Surinaamse onderwijs, vooral het hoger beroepsonderwijs. Er zijn niet genoeg docenten die bevoegd zijn om onderwijs te geven op dit niveau. Het gevolg is dat de continuïteit in gedrang komt. Een schoolvoorbeeld is de situatie van het Natuur Technisch Instituut (NATIN) met weinig leerkrachten in het district Nickerie.

NatinHet Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling startte vorig jaar met een NATIN in Nickerie. Echter, er zijn voldoende leerkrachten daar om de lessen te verzorgen. Ook zijn er geen woningen voor de leerkrachten. De leerlingen zijn in rep en roer en de ouders willen zekerheid. Hun wens is dat de school behouden wordt, omdat elke dag op en neer reizen naar Paramaribo heel zwaar is. “Als wij niet genoeg hebben voor Paramaribo kan het district niet voorzien worden’, merkte onderwijsminister Ashwin Adhin enkele weken geleden tijdens de behandeling van de begrotingen over het jaar 2014. Hij belooft aandacht te geven aan de situatie. Voor het komende schooljaar zal het ministerie zich daarop beter voorbereiden en kijken naar mogelijke oplossingen. Belangrijk is dat de leerlingen zekerheid hebben.
Het Natin–MBO is een vierjarige onderwijsinstelling op middelaarberoepsniveau. Zij leidt kader op voor technische -, natuurtechnische – en laboratoriumsectoren die deel uitmaken van het bedrijfsleven, de dienstensector en de overheid van Suriname. In Paramaribo telt de onderwijsinstelling anno 2014 ruim 2600 studenten en 375 medewerkers (345 docenten, 30 administratieve – en technische medewerkers) op zes locaties. Afgestudeerde jongeren van de MULO – B of LTO – C kunnen worden opgeleid in 17 studierichtingen. Op onze website onder Opleidingen kan je uitgebreid over deze opleidingen lezen.

Simone Awana

Related Posts

Tags

Share This

468 ad