De advocaatstagiair: Je eerste stap naar rechtskundige bijstandsverlening

Jun 2, 2014 by

De advocaatstagiair: Je eerste stap naar rechtskundige bijstandsverlening

PARAMARIBO – ‘Het beroep van advocaat is een heel mooi en nobel beroep. Je kan kiezen welke zaken je aanneemt. Er kan gestreden worden voor recht en waardigheid’. Dit zegt Samantha Gadjradj, één van de jongste leden van de Surinaamse advocatuur. Zij werd in mei beëdigd door rechter Iwan Rasoelbaks, de waarnemend president van het Hof van Justitie. Met deze beëdiging behoort zij tot de balie van 166 beëdigde advocaten in Suriname. Zij is bevoegd om het beroep van advocaat uit te oefenen.

Een advocaat heeft een verantwoordelijke en voorbeeldige functie. Raadsleden verlenen juridische bijstand aan personen en/of instellingen. Om hiertoe te behoren wordt je goed voorbereid. Wil je advocaat worden, dan dien je na je rechtenstudie stage te lopen op een advocatenkantoor. Tijdens die stage wordt je wegwijs gemaakt in de ins en outs (alle facetten) van het advocatenberoep. Je leert onder andere juridische teksten formuleren en een pleidooi opstellen en houden. Na deze periode wordt je voorgedragen voor beëdiging door het hof. Echter, het is niet helemaal duidelijk hoelang deze fase duurt. Gadjradj beklaagde zich hierover tijdens haar beëdiging: “Ik vind het jammer dat er nog geen duidelijk beleid is hoelang een advocaatstagiair moet wachten om toegelaten te worden tot het Hof van Justitie. Ik heb de advocatenopleiding langer dan twee jaren geleden afgerond en ik ben nu pas toegelaten tot het hof. Er moet hierin verandering komen.” Ook de andere nieuwbakken balieleden (Rosana Pindon, Ilse Zarks, Hannah Soesman en Jurgen Tamsiran) uitten hierover hun bezorgdheid. De waarnemend hofpresident is gevraagd om hieraan iets te doen voor de studenten die moeten worden toegelaten. Rasoelbaks heeft toegezegd werk ervan te zullen maken dat er opleidingen komen in de nabije toekomst om dit vraagstuk te verhelpen. De beëdiging van de jonge advocaten vond plaats op een buitengewone openbare zitting in het gerechtsgebouw Civiele Zaken aan de Grote Combeweg. Voordat zij tot het hof werden toegelaten moesten zij een eed afleggen. De waarnemend hofpresident wees hen op de druk die dit beroep met zich meebrengt en het belang om dit beroep eerlijk uit te oefenen.

Simone Awana

Advocaten

 

 

 

 

 

 

Samantha Gadjradj samen met de Deken (voorzitter) van de Orde van Advokaten Harish Monorath. De Orde van Advocaten is de naam van de Surinaamse advocatenvereniging.

Related Posts

Tags

Share This

468 ad